MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM
10/08/2013
Szpinak, jak
zapewne wszyscy wiemy doskonale można serwować na wiele sposobów i łączyć z
innymi produktami, na przykład serem, mięsem, makaronem, ryżem. Faszeruje się
nim pierogi, mięso, naleśniki, czy ciasto francuskie. Jako wielka miłośniczka
tego zielonego przysmaku, mogę go zjadać w każdej postaci i na surowo, i
gotowany, smażony, czy duszony. Najważniejszy jest pomysł i dużo przypraw, a
przede wszystkim czosnek :) Ja zazwyczaj sięgałam po gotowy, mrożony szpinak ze
śmietaną i czosnkiem, lub jeszcze bardziej łatwe gotowe dania, takie, jak
mrożony makaron ze szpinakiem. Surowe liście dodawałam jedynie do sałatek. Dziś
był mój skromny debiut – makaron z kurczakiem i szpinakiem, w sosie ze śmietankowego serka topionego i czosnkiem.


SKŁADNIKI, jakich użyłam do przygotowania
dania:
1 opakowanie szpinaku Green Factory (Lidl), 2
filety z piersi kurczaka, 2 kostki topionego serka klasycznego, śmietankowego (początkowo
kostka miała być jedna, ale sos niestety nie chciał zgęstnieć), 2 ząbki czosnku,
olej do smażenia, przyprawy: sól, pieprz i granulowany czosnek, makaron (mogą
być świderki, wstążki – wybór dowolny, ja użyłam makaronu pełnoziarnistego,
rurki).



PRZYGOTOWANIE:
Szpinak
dokładnie umyłam. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuciłam zmiażdżony czosnek
i szpinak (liście w całości). Dusiłam przez około 7 minut. Piersi z kurczaka
umyłam, pokroiłam w kostkę i przyprawiłam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kurczaka,
a następnie zmniejszyłam ogień, dolałam odrobinę wody i dusiłam przez 10 minut.
Do powstałego sosu dodałam szpinak, a następnie serek topiony i mieszałam, do
momentu rozpuszczenia serka. Sos w efekcie końcowym powinien być gęsty :)
Powiem szczerze,
po takiej ilości świeżych liści spodziewałam się po przyrządzeniu większej
ilości szpinaku, a on po prostu znikł, skurczył się maksymalnie. Mimo wszystko,
jak na pierwszy raz wyszło całkiem smacznie :)
Teraz czas pomyśleć nad farszem do pierogów. A może Wy macie
jakieś sprawdzone przepisy, w których można wykorzystać szpinak? Piszcie
wszystko, co wiecie, co próbowałyście, co Wam smakuje. Każdy przepis postaram się wypróbować :)
24 komentarze