MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPINAKIEM

10/08/2013

Szpinak, jak zapewne wszyscy wiemy doskonale można serwować na wiele sposobów i łączyć z innymi produktami, na przykład serem, mięsem, makaronem, ryżem. Faszeruje się nim pierogi, mięso, naleśniki, czy ciasto francuskie. Jako wielka miłośniczka tego zielonego przysmaku, mogę go zjadać w każdej postaci i na surowo, i gotowany, smażony, czy duszony. Najważniejszy jest pomysł i dużo przypraw, a przede wszystkim czosnek :) Ja zazwyczaj sięgałam po gotowy, mrożony szpinak ze śmietaną i czosnkiem, lub jeszcze bardziej łatwe gotowe dania, takie, jak mrożony makaron ze szpinakiem. Surowe liście dodawałam jedynie do sałatek. Dziś był mój skromny debiut – makaron z kurczakiem i szpinakiem, w sosie ze śmietankowego serka topionego i czosnkiem.


SKŁADNIKI, jakich użyłam do przygotowania dania:

1 opakowanie szpinaku Green Factory (Lidl), 2 filety z piersi kurczaka, 2 kostki topionego serka klasycznego, śmietankowego (początkowo kostka miała być jedna, ale sos niestety nie chciał zgęstnieć), 2 ząbki czosnku, olej do smażenia, przyprawy: sól, pieprz i granulowany czosnek, makaron (mogą być świderki, wstążki – wybór dowolny, ja użyłam makaronu pełnoziarnistego, rurki).


PRZYGOTOWANIE:

Szpinak dokładnie umyłam. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuciłam zmiażdżony czosnek i szpinak (liście w całości). Dusiłam przez około 7 minut. Piersi z kurczaka umyłam, pokroiłam w kostkę i przyprawiłam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kurczaka, a następnie zmniejszyłam ogień, dolałam odrobinę wody i dusiłam przez 10 minut. Do powstałego sosu dodałam szpinak, a następnie serek topiony i mieszałam, do momentu rozpuszczenia serka. Sos w efekcie końcowym powinien być gęsty :)

Powiem szczerze, po takiej ilości świeżych liści spodziewałam się po przyrządzeniu większej ilości szpinaku, a on po prostu znikł, skurczył się maksymalnie. Mimo wszystko, jak na pierwszy raz wyszło całkiem smacznie :)

Teraz czas pomyśleć nad farszem do pierogów. A może Wy macie jakieś sprawdzone przepisy, w których można wykorzystać szpinak? Piszcie wszystko, co wiecie, co próbowałyście, co Wam smakuje. Każdy przepis postaram się wypróbować :)

PROPONOWANE POSTY:

24 komentarze